Demantujem! Kultura nije samo u ulicama „grada svetlosti“, zemlji Koloseuma i Krivog tornja, na dvorovima Beča i kulama Praga. Kultura je kod kuće!

Kad kažem „kod kuće“ ne mislim samo na naše domove, domove naših rođaka i prijatelja, već na celu Srbiju.  Pitanje je jednostavno – Zašto tražiti kod drugih ono što već imamo kod kuće? Zašto manje vrednujemo ono što je naše, samo zato što je naše i što je blizu?!

Osvrnite se oko sebe, zavirite iza onog brežuljka, pojurite za šumom reke i crvkutom ptica.. Vidite li?!

 

Vojvodini pesmu pevam , puno hleba, rujnog vina

Ravnica – dokle ti pogled seže. Žuto i zeleno i plavo – dokle ti pogled seže. U prvi mah dosadno, monotono, pa čak i depresivno. Na drugi pogled, predivno, nedodirljivo, beskonačno, skoro pa metafizičko. Trčati poljima, mirisati tek pokošenu travu, ići u susret sutonu ,tamo gde nebo ljubi polja – nestvarno! Jesti kulen, piti domaće vino, slušati sevdalinke i pustiti vetar da uroni u kosu – neprocenjivo!

A tek kakve dvorce Vojvodina ima. Pomislite samo – Dunđerski, Fantast, Sokolac, Ečka... Dvorac Ečka nalazi se na istomenoj pustari u Zrenjaninu. Pustaru je na licitaciji kupio Luka Lazar 1781. godini. Tu je izgradio crkvu i naselje. Na ovom posedu, Lukin sin Agošton Lazar, izgradio je dvorac u takozvanom engleskom stilu. Imanje i dvorac je 1870. godine otkupio grof Feliks Ornonkur, a današnji izgled ima baš zahvaljujući njegovoj lozi. A šta bi Vojvodina bila bez porodice Dunđerski? Osim što su bili veoma bogati, bili su i maštoviti. Retko ko zna da pretvori maštanje u stvarnost, ali ne i Bogdan Dunđerski, koji je na svom imanju sagradio dvorac, kao iz bajki - Fantast. 

Ravnica ima i svoju planinu – Frušku goru. To nije samo planina okržena avnicom, već i nacionalni park. Tvrdim da ćete fruškogorskim stazama šetati obuzeti mirisom lipove šume i šumom koji prave srne, jeleni, kune i zečevi... Iznenadićete se kada iz lipove šume izađete na pašnjak, livadu i žitna polja. A tek kada otkrijete neki od 16 fruškogorskih manastira. Jedan od njih je i manastir Velika Remeta, koji se nalazi u fruškogorskoj tišini, daleko od puteva.. Ali ne brinite, on ne samuje. Naime, ogroman broj vernika i turista ovde dolazi svakog dana ne bi li potražili mir u manastiru i rajskom vrtu igumana Stefana,na izvoru Ubavac ili replici Vitlejemske pećine. Fruškogorski manastiri predstavljaju našu burnu istoriji, ali i arhitektonsku i likovnu lepotu, koju jedino Srbi mogu da stvore - a zahvaljujući Smspopustima možete uživati u tradiciji i kulturi po neverovatnoj ceni od 900 dinara!

 

Stopama Vuka Karadžića

Od prvog razreda osnovne škole svi znaju ono čuveno „Piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano“, ali malo ko zna gde je reformator srpskog jezika rođen, gde je načinio prve korake, napisao prve reči... Na nekoliko kilometara od Loznice, nalazi se selo Tršić, Vukovo rodno mesto. U ovom selu izgrađen je Dositejev muzej, a veoma značajnu ulogu ima i Vukovo imanje sa spomen kućom, kačaraom i ambarom. Ja sam oduševljeno koračala selom, jer sam na svakom koraku otkrivala činjenice, koje nisam mogla da saznam iz Bukvara i drugih knjiga. 

 

Šta će nama Pariz, London, Amsterdam...

... kad imamo Suboricu, Sombor, Kraljevo, Kragujevac, Kruševac, Jagodinu...

Da li ste znali da je Kruševac srednjovekovna srpska prestonica, koja se nalazi u blizini Kopaonika, Jastrepca i Ibarske doline? Reč je o gradu koji ima uzbudljivu prošlost, koja je vidljiva u svakoj ulici, na svakoj zgradi... Na brdu Bagdala nalazi se spomen-park „Slobodište“. Upravo on čuva svu bol iz prošlosti – tu su se od 1941. do 1944. godine nalazili logor i strelište. Jezu budi jato "skamenjenih" ptica, koje hrle ka nebu, dok na obližnjem kamenu stoji natpis „ Pod ovim nebom, čoveče, uspravi se“. Ne mogu sebe nazvati zareknutim patriotom, ali na ovom mestu sam osetila ponos što sam rođena u Srbiji -  jer mi smo kao i ove skamenjene ptice, ma koliko da je nemoguće, mi se borimo i verujemo u slobodu! 

Još jedan grad, koji čuva prošlost je Kragujevac ,prva prestonica moderne Srbije. Ukoliko vas put navede u ovaj grad u Šumadiji, obavezno posetite prvu katedralnu i dvorsku crkvu u oslobođenoj Srbiji – Staru crkvu.  O novoj istoriji grada svedoče i Saborna crkva i spomen park u Šumaricama, koji ćuteći prepričava priču o tragediji koja je zadesila ovaj grad tokom Drugog svetskog rata. Dovoljno je reći da se tu nalazi Spomenik streljanim đacima i profesorima. 

 

Zapitajte se koliko dobro poznajete zemlju u kojoj ste rođeni, tlo u kome su preci ostavili svoju krv, suze i znoj? 

 

Zapamtite sledeće reči: 

Ponosan sam što sam potekao iz zemljoradničkog viteškog naroda, koji je u neprestanoj ljutoj borbi za svoje ideale i evropsku kulturu zadužio Evropu i svuda zaslužio čast i poštovanje čitavog sveta, naročito velike Amerike.

Nikola Tesla